Известување за приватност на веб страницата - потрошувачки брендови

Добредојдовте во Beko. Ова известување за приватност опишува како ги собираме, користиме и споделуваме вашите лични податоци, и онлајн за време на користењето на beko5.com, grundig5.com, www.beko-mk.com, (“Sajtovi”) (“сајтовите”) и офлајн.

Препорачуваме да го прочитате ова известување за приватност во целост за да бидете сигурни дека сте целосно информирани. Меѓутоа, ако сакате да пристапите само до одреден дел од ова известување, тогаш можете да кликнете на насловот подолу за да пристапите до информациите за таа тема.

Ве молиме имајте во предвид дека нашите производи и услуги се наменети за оние на возраст од 16 години и повеќе.

Кога се повикуваме на “Beko”, “ние” или “нас”, ние се повикуваме на Beko Balkans d.o.o. Beograd и неговите придружни компании вклучени во обработката на вашите лични податоци. Ние сме исто така член на групацијата Arçelik Group. Повеќе информации за групацијата Arçelik Group можете да најдете на веб страната на Arçelik овде.

Ако имате прашања во врска со операциите за обработка на нашата матична компанија, Arçelik A.S., нивната политика за приватност може да ја видите овде.

Ако имате какви било прашања во врска со тоа како ги користиме вашите лични податоци или воопшто ова известување за приватност, ве молиме контактирајте не користејќи го ова формулар.

 • Кога креирате корисничка сметка кај нас.
 • Кога влегувате во натпревари или промоции.
 • Кога ќе изберете да учествувате во какви било истражувања што ќе ви ги испратиме.
 • Кога не контактирате со прашања или поплаки.
 • Кога ги посетувате нашите Страници и ја користите вашата сметка за купување производи и услуги. Кога ги посетувате нашите Страници, ние исто така автоматски снимаме информации преку колачиња и слични технологии. Може да управувате со овие поставки кога ќе ги посетите нашите Страници. Посетете го нашето Известување за Колачиња за повеќе информации.
 • Кога не контактирате за услуги по продажбата, како што се интервенција или замена на производи.
 • Кога купувате полиса за поправка и нега или продолжена гаранција, ние ќе собереме лични податоци за да им ги пренесеме на нашите деловни партнери за да управуваме со вашата полиса.
 • Кога ќе се вклучите со нас на социјалните мрежи - на пр. каде што испраќате коментар или правите пребарување на една од нашите страници на социјалните мрежи.
 • Кога ќе дадете дозвола на некој друг да ги сподели со нас информациите, кои тие ги чуваат за вас. На пример, ако ги купите нашите производи преку трговци на трети страни или сте се согласиле на колачиња за рекламирање или аналитика на трети лица.
 • Кога пополнувате какви било обрасци, на пример, кога го регистрирате вашиот уред кај нас за да ја активирате гаранцијата на производот.
 • Ние, исто така, собираме, користиме и споделуваме збирни податоци, како што се статистички или демографски податоци за различни намени. “Збирни податоци” се однесуваат на информации што може да се изведат од вашите Лични Податоци, но кои нема директно или индиректно да го откријат вашиот идентитет, на пр. збирни податоци што се однесуваат на сите посетители на нашата веб-страница.

Ако ни дадете лични податоци на трети лица (како што е ситуацијата кога ќе направите приговор во врска со производ на член од семејството), мора да бидете сигурни дека ќе ја известите соодветната трета страна пред да ги споделите нивните лични податоци со нас, покажувајќи им го ова известување за приватност, објаснувајќи им дека нивните лични податоци ќе бидат обработени во согласност со ова известување за приватност и добивање на нивна согласност, каде што е соодветно.

Каде што зборуваме за “лични податоци” во ова известување за приватност, тоа значи каква било информација што може да се користи самостојно или во комбинација со други информации за да ве идентификува.

Видовите на информации што ги собираме се дадени подолу:

 • Ако купите производ од нас или имате онлајн сметка кај нас, може да ги собереме следниве информации: вашето име, пол, адреса за наплата / испорака, телефонски број, адреса на е-пошта, корисничко име, информации за плаќање (вклучувајќи детали за картичката).
 • Детали за вашите маркетинг параметри, вклучувајќи и дали сте задоволни за нас да ги споделите вашите информации со трети лица партнери.
 • Детали за вашата интеракција со нас кога ќе не контактирате преку нашите центри за повици, онлајн или на друг начин.

На пример, кога ќе се јавите во нашите центри за повици, може да собереме информации за маркетинг (како што се информации за вашите навики / преференции / однесување и други информации забележани од нашите разговори со вас), детали за поплаки или коментари што ги правите, детали за набавките што ги имате направено и сите производи за кои е потребно сервисирање (вклучително и код на производот, пронајдени дефекти, поправки, малопродажба и цена на продолжени гаранции) и информации за вашите лични околности кои се важни за нашите безбедносни услуги. Ако повикате да побарате замена на производ, ние исто така може да ги обработиме вашите информации за плаќање. Ве молиме запомнете дека повиците кон нашите центри за повици може да се снимаат заради контрола на квалитетот.

 • Детали за вашата историја на купувања, вклучително и моделот и серискиот број на купени производи, трговците на мало (каде што не сте купиле производ директно од нас) и датумот на купување. Исто така, ќе ги собереме деталите за контакт наведени погоре, каде што го регистрирате вашиот производ за наша гаранција.
 • Информации за платежна картичка.
 • Детали за вашите интеракции со нас преку нашите страници на социјалните медиуми. На пример, каде што прашувате за нашите производи или испраќате други коментари на нашиот ѕид на Facebook, ние може да го собереме тој коментар и сите лични податоци содржани во тој коментар (на пр., Вашето корисничко име на социјалните медиуми и било кои други податоци за профилот поврзани со коментарот).
 • Копии од документи што ни ги имате доставено за да ја докажеме вашата возраст или идентитет кога законот го налага тоа. На пример, ако ни испратите барање поврзано со вашите лични податоци, можеби ќе ни требаат дополнителни информации за да го потврдиме вашиот идентитет. Затоа, ние ќе ги обработиме личните податоци содржани во личните документи што ќе изберете да ни ги доставите.
 • Информации што ги собираме преку колачиња и слични технологии. Податоците што ги собираме автоматски вклучуваат тип на веб прелистувач или мобилен уред, вашиот оперативен систем, вашата IP-адреса, URL-то на страницата за слетување и веб-страницата што упатува, времето и датумот на вашата посета на страниците и поимите за пребарување што ги користевте вие за да стигнете до страниците. За повеќе информации, ве молиме, погледнете го нашето Известување за Колачиња.
 • Може да има околности кога треба да обработиме повеќе чувствителни информации за вас, кои се познати како ‘специјални категории на лични податоци’. На пример, може да собереме одредени детали за вашето здравје (на пример, оштетување на видот или слухот) кога ви резервираме поправки на производи, ако сметате дека на нашите инженери можеби им се потребни овие информации кога ќе ве посетат за да ги извршат поправките.

Постојат неколку различни причини според законот за заштита на податоците, за кои ние можеме да ги собираме и обработуваме вашите лични податоци. Тие вклучуваат:

Согласност. Ова е каде што ни дадовте согласност за собирање и обработка на вашите податоци за одредена цел. На пример, каде што штиклирате поле за да се претплатите на нашиот е-пошта билтен.

Извршување на договорни обврски.  Извршување на договорни обврски. Во некои околности, потребни ни се вашите лични податоци за да се усогласат со нашите договорни обврски. На пример, ако купите уредот преку нашите страници, ќе ги собереме деталите за вашата адреса за да ви го доставиме производот.

Усогласување со законска обврска. Доколку законот го бара тоа од нас, можеби ќе треба да ги собереме и обработиме вашите лични податоци. На пример, да ви обезбедиме гаранција за производ што сте го купиле.

Легитимни интереси. Легитимни интереси. Можеме да ги обработуваме вашите лични податоци таму каде што тоа е потребно за нашите легитимни интереси како компанија, каде што тоа не ги надминува вашите интереси за заштита на податоците и основните права. На пример, ние ќе ги користиме вашите податоци кога ќе контактирате со нас за да одговориме на вашите прашања, барања поврзани со производи (вклучувајќи поправки / замени на производи или барања за поврат на средства) и поплаки.

Овој дел ви кажува како и зошто ќе ги користиме вашите лични податоци и ја објаснува законската основа на која се потпираме во секој случај. Ве молиме запомнете дека ако одлучите да не ги споделувате вашите лични податоци со нас, можеби нема да можеме да ги обезбедиме услугите или производите што ги побаравте.

Каде што е применливо, ние ги обработуваме вашите лични податоци за следниве цели врз основа на нашите договорни обврски кон вас:

 • За да креирате и да управувате со вашата онлајн сметка со нас.
 • За да ги обработиме сите нарачки што ги правите со користење на нашите страници, преку телефон или преку трети трговци. Ве молиме забележете дека можеби вашите детали треба да бидат доставени на друга компанија за да се испорача производот или услугата што сте ја нарачале.
 • Да се обезбедат услуги по продажбата, вклучувајќи резервација и извршување на поправки или враќања на производи, обработка на враќање на средствата, испраќање резервни делови и додатоци и обезбедување гаранција за производите што сте ги купиле.
 • За да се администрира било кој од натпреварите или промоциите на кои сте се пријавиле, кои се промовирани од страна на нас и / или нашите деловни партнери.

Каде што е применливо, ние ги обработуваме вашите лични податоци за следниве цели врз основа на ваша согласност.

 • Со ваша согласност, ќе ги користиме вашите лични податоци за да ве информираме за нашите производи и услуги по е-пошта или телефон. Со ваша согласност, ќе ги користиме вашите лични податоци за да ве информираме за нашите производи и услуги по е-пошта или телефон. Вие сте слободни да се исклучите од добивањето на маркетинг од нас преку било кој од овие канали во секое време.
 • Со ваша согласност, да ги споделиме вашите лични податоци со нашите партнери од трети страни и партнери каде што сте се одлучиле да добивате маркетинг комуникации од нив.
 • Со ваша експлицитна согласност, да обработувате специјални категории лични податоци за вас со цел да резервирате посети на инженер и да извршите поправки на производи.

Ве молиме запомнете: Ако ни имате дадено согласност, може последователно да ја повлечете во кое било време, контактирајте не користејќи ги деталите дадени во ‘Како да не контактирате. Ова нема да влијае на нашата можност да се потпреме на вашата согласност за каква било обработка што се одвиваше врз оваа основа пред да ја повлечете вашата согласност.

Каде што е применливо, ние ги обработуваме вашите лични податоци за следните цели за да се усогласат со нашите законски обврски.

 • За да ви испратиме комуникации поврзани со услугите кои се потребни со закон или потребни за да ве информираат за ажурирањата на услугите што ви ги обезбедуваме. На пример, законски потребни информации во врска со вашите нарачки, известувања за враќање на производи, или ажурирања на нашите известување за приватност или правила и услови.
 • Да ви обезбедиме гаранција за производот што сте го купиле.
 • Да ви обезбеди поправка, враќање на средствата или замена на производот што го купивте, заради недостаток на сообразност или во случај на латентни / скриени дефекти.
 • За да ја потврдите вашата возраст или идентитет онаму каде што законот ни налага.

Кога е применливо, ние ги обработуваме вашите лични податоци за следниве цели врз основа на нашите легитимни интереси.

 • За да са обработуваат плаќања и да се спречат измамнички трансакции.
 • За да одговориме на вашите прашања, барања поврзани со производи (вклучително поправки / замени на производи или барања за враќање на средства) и поплаки.

Забележете дека може да водиме евиденција за вашата корелација со нас за да можеме да ги информираме сите идни комуникации и да демонстрираме како комунициравме со вас во текот на целиот процес. Ние исто така може да ги користиме овие информации за да ја информираме нашата маркетинг стратегија, како на пример, забележување на детали за навиките на клиентите, преференциите и однесувањата кон одредени производи и услуги.

 • За да ви испраќаме барања за повратни информации и истражувања и да извршите истражување на пазарот за да можеме да ги подобриме нашите услуги и да го процениме задоволството на клиентите.
 • Да креираме баш профил користејќи информации што ги собираме за вас (како што е опишано во ‘Кои видови лични податоци ги собираме?’) за да помогнеме во персонализацијата на нашите производи, и нашите маркетинг услуги и комуникациите до вас.
 • За да ви доставуваме релевантна веб содржина низ нашите веб страници и да ја мериме и разбереме ефективноста на содржината што ви ја доставуваме.
 • За да ги администрираме и заштитиме нашите веб страници (вклучувајќи анализа и решавање на проблеми, анализа на податоци, тестирање, одржување на системот, поддршка, известување и хостирање на податоци).
 • Да користиме анализа на податоци за да ги подобриме нашите страници, содржина, маркетинг и корисничко искуство.
 • Да ги заштитиме нашите деловни активности и вашата сметка од измами и други незаконски активности.
 • Да ги заштитиме или спроведеме нашите законски права, на пример, да ја браниме нашата компанија во случај на правни спорови.

Ние понекогаш ги споделуваме вашите лични податоци со трети лица. Видовите на трети страни со кои споделуваме лични податоци се опишани подолу:

Други компании од групацијата Arçelik

Можеме да ги споделиме вашите лични податоци со други компании кои припаѓаат на групацијата Arçelik, вклучувајќи ја и нашата матична компанија Arçelik A.S. во Турција, кој може да ги користи вашите лични податоци за цели и на начин во согласност со информациите наведени во ова известување за приватност. Конкретно, Arçelik A.S. ќе обработи некои ваши лични податоци за анализа и известување за цели на глобално ниво, засновани врз нејзините легитимни интереси за развој на деловната активност на Групацијата Arçelik и усогласеност со локалните правила и прописи Arçelik A.S. може да ги открие вашите лични податоци на трети лица (како што се даватели на услуги, агенти и јавни органи и институции) кога тоа е потребно за Arçelik A.S. законски да ги извршува своите деловни активности во согласност со целите утврдени погоре и како што се бара и е дозволено со важечкиот закон.

Даватели на услуги

Можеме да ги откриеме вашите лични податоци на компаниите кои обезбедуваат услуги за нас и за другите членови на групацијата Arçelik. Примери за типови на даватели на услуги со кои работиме вклучуваат:

 • ИТ компании кои управуваат со страниците во наше име,
 • Компании за испорака, како што се курири, кои ви ги доставуваат нашите производи,
 • Компании за директен маркетинг кои ни помагаат во управувањето со нашите електронски комуникации со вас,
 • Компании за услуги на клиенти кои работат и управуваат со нашите центри за повици,
 • Даватели на услуги за плаќање кои управуваат со нашите онлајн плаќања каде купувате производи преку нашите страници, и
 • Нашата мрежа на инженери кои обезбедуваат услуги за поправка на производите и услугите што сте ги купиле од нас.

Нашите даватели на услуги се должни да ги чуваат вашите лични податоци доверливи и не смеат да ги користат за која било друга цел, освен за извршување на услугите што ги вршат за нас.

Трети лица каде што е предвидено со закон

Можеме да ги откриеме вашите лични податоци на трета страна доколку е потребно да се усогласат со законска обврска или одлука на судски орган, јавен орган или владино тело или ако откривањето е потребно за национална безбедност, спроведување на законот или други прашања од важен јавен интерес.

Деловни партнери

Можеме да ги споделиме вашите лични податоци со нашите деловни партнери за нивни цели, доколку тоа е потребно за да ви обезбедиме производи и услуги.

Ние исто така може да ги предадеме вашите лични податоци на трети лица за цели на нивен директен маркетинг, но само таму каде што сте дале своја согласност во моментот кога ги доставувате вашите лични податоци.

Професионални советници

Можеме да им откриеме лични податоци на професионални советници, како што се адвокати, ревизори и осигурителни компании, колку што е потребно во текот на професионалните услуги што ни ги нудат.

Трети лица во врска со деловна продажба

Ако извршиме продажба или трансфер на средства или на друг начин сме вклучени во спојување или пренос на деловна активност / средства, може да ги пренесеме вашите лични податоци на една или повеќе трети страни како дел од таа трансакција. Ако се случи промена во нашата деловна активност, новите сопственици можат да ги користат вашите лични податоци на ист начин како што е утврдено во ова известување за приватност.

Други трети лица со ваша согласност

Ние исто така може да ги споделиме вашите лични податоци со други трети страни кога ќе се согласите за такво споделување.

Кога ги споделуваме вашите лични податоци со нашите поврзани компании или други компании со кои правиме договори (како што е опишано во ‘Со кого ги споделуваме вашите лични податоци?’), Овие компании може да се наоѓаат надвор од Европската економска област ("ЕЕА"), Велика Британија или вашата земја на престој, како што е применливо, во земји со различни закони за заштита на личните податоци од законите во вашата земја на престој. Особено, вашите лични податоци може да се пренесат на нашите компании од групацијата лоцирани во Турција, вклучувајќи го и Arçelik A.S.

Ако ги пренесеме вашите лични податоци надвор од ЕЕА, Велика Британија или вашата земја на престој, како што е применливо, ќе преземеме чекори за да се осигураме дека вашите податоци ќе добијат исто ниво на заштита како да се обработуваат во рамките на ЕЕА, Велика Британија или вашата земја на престој, како што е применливо. На пример, може да вклучиме стандардни договорни клаузули усвоени од Европската комисија во нашите договори со трети страни или со нашите компании од групацијата за да се осигуриме дека постојат заштитни мерки за заштита на вашите лични податоци. Ве молиме контактирајте не користејќи ги деталите во ‘Како да не контактирате’ за повеќе информации во врска со специфичните мерки што ги презедовме.

Забележете дека Arçelik A.S. понатаму може да ги пренесе вашите лични податоци на трети лица лоцирани во земји кои не обезбедуваат соодветно ниво на заштита на податоците. Таквите трансфери ќе бидат извршени во согласност со важечките закони, вклучително и кога е применливо, договорните барања утврдени во стандардните договорни клаузули.

Ние ќе ги чуваме вашите лични податоци само онолку колку што е разумно потребно за целите утврдени во ова известување за приватност и во согласност со важечките закони. Ова може да вклучува задоволување на какви било законски, сметководствени или барања за известувања.

Ние ќе преземеме разумни мерки на претпазливост за да ги заштитиме вашите лични податоци од загуба, злоупотреба или промена. Меѓу другите мерки, ние ја обезбедуваме безбедноста на вашите лични податоци со помош на криптирање, заштита на лозинка, односно ограничувајќи го пристапот до нив.

За жал, преносот на информации преку интернет не е целосно безбеден. Иако ќе се потрудиме да ги заштитиме вашите лични податоци како што налага законот, не можеме да ја гарантираме безбедноста на вашите лични податоци што ни се пренесуваат со необезбедени средства; секое вакво пренесување е на ваш сопствен ризик.

Исто така, треба да продолжите да преземате мерки за одржување на вашите лични податоци безбедни, како што се избегнување на употреба на очигледни или предвидливи кориснички имиња или лозинки, менување на вашите лозинки на редовни интервали, осигурување дека не сте ги откриле вашите лозинки кој било друг и дека не сте дале согласност на трето лице да има пристап до вашата корисничка сметка и личните податоци.

Ги имате следниве права во однос на вашите лични податоци што ги обработуваме, под условите утврдени во важечките закони:

 • да побарате пристап до вашите лични податоци (општо познато како "барање за пристап од субјектот") и до одредени дополнителни информации во врска со нашата обработка на вашите лични податоци што е дизајнирано да ги адресира ова известување за приватност,
 • да побарате корекција на неточни или нецелосни лични податоци,
 • да побарате бришење на вашите лични податоци или ограничување на обработката на вашите лични податоци;
 • да се спротивставите на нашата обработка на вашите лични податоци;
 • да ја повлече било која согласност што сте ја дале;
 • под одредени околности да барате преносливост на податоците;
 • да поднесете жалба до применливиот орган за надзор за заштита на податоците, и
 • да оспорите одредени автоматски одлуки што ги донесуваме за вас и кои имаат правни или слични значајни последици. Ние обично не спроведуваме такви автоматски донесувања на одлуки, но, ако го сториме тоа, ќе објасниме каде се носат ваквите одлуки.

За да ги остварите вашите права, контактирајте не користејќи ги деталите за контакт наведени во ‘Како да не контактирате’.

Трети страни, чии страници може да ги посетите откако ќе кликнете на врска од страниците, може да имаат помалку строги политики за приватност. Ние немаме контрола над овие политики и ве повикуваме да ги прочитате нивните изјави за приватност пред да доставите какви било лични податоци на такви страници.

Ние користиме колачиња и слични технологии на нашите страници. Колаче е мала датотека што се презема на вашиот уред кога пристапувате на веб-страница на веб-сајтовите. Колачето содржи информации за вас и вашата посета на нашите страници. Колачињата се широко користени за да работат веб-страниците, да разликуваат уникатни корисници и да научат како корисниците комуницираат со веб-страниците. Ве молиме посетете го нашето Известување за Колачиња за повеќе информации за тоа како користиме колачиња и слични технологии.

 

Можете да ги промените поставките на прелистувачот во секое време, така што колачињата да не се прифаќаат. Можете да дознаете повеќе за тоа како да блокирате колачиња со посета на http://www.allaboutcookies.org/. Ве молиме забележете дека ако целосно блокирате колачиња, многу веб-страници нема да работат правилно и некои функционалности на нашите страници нема да работат воопшто.

Можете да управувате со вашите колачиња што ги поставува оваа веб-страна со кликање на копчето подолу:

Управување со колачиња + Листа на колачиња

Надзорните органи се независни јавни органи кои надгледуваат, преку истражни и корективни овластувања, примена на законот за заштита на податоците. Тие обезбедуваат стручни совети за прашања поврзани со заштитата на податоците и ракуваат со поплаки поднесени против прекршувања на важечкото законодавство за заштита на податоците.

Општо земено, главната контакт точка за прашања во врска со заштитата на податоците е надзорниот орган во земјата каде што е сместена предметната компанија / организација. Меѓутоа, ако таа компанија / организација обработува податоци во различни земји или е дел од група на компании основани во различни земји, таа главна точка за контакт може да биде надзорен орган во друга земја.

За земјите од ЕЕА (Европска Економска Област) пронајдете го вашиот Национален надзорен орган со кликање овде

Од време на време ние може да го промениме и ажурираме ова известување за приватност. Сите промени во известувањето за приватност ќе бидат објавени на оваа страница. Ние ќе ве известиме за какви било материјални измени или дополнувања на ова известување за приватност и ќе ви доставиме копија од изменетите известувања за приватност со употреба на вашата адреса за е-пошта дадена на нас, или со какви било други соодветни средства што гарантира дека ќе бидете известени за какви било промени во ова известување за приватност.

Ова известување за приватност последен пат е ажурирано на 28.06.2021.Copyright © 2024. www.grundig5.com